Centrul International Ecumenic cu Aşezămintele interreliqioase de la Vulcana Băi
Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.
Centrul Internaţional Ecumenic a luat fiinţă in ianuarie 1991, doi ani mai târziu funcţionând sub egida UNESCO – Comisia Naţională a României. Centrul Internaţional Ecumenic este un organism nonguvernamental, fără coloratură politică, laico-religios cu caracter cultural-social, fără scop lucrativ, care grupează clerici şi laici ai diferitelor confesiuni şi etnii din România precum şi reprezentanţi ai altor confesiuni din străinătate.
Acest organism internaţional constituie un sistem de proiecte ideatice şi pragmatice fiind creat pentru a demonstra că tuturor confesiunilor şi tuturor religiilor le revine un mare rol pentru evitarea integrismului şi fundamentalismului, plecând de la premisa unanim acceptată că Dumnezeu este acelaşi pentru fiecare om, indiferent de culoarea pielii, de etnia sau credinţa careia îi aparţine mai ales în condiţiile istorice de azi, când în diferite zone de pe mapamond au loc conflicte armate care au la bază şi un fond religios.
In plan ideatic, Centrul şi-a propus să contribuie prin întrega sa activitate la crearea unui climat spiritual ecumenic superior, de dialog, înţelegere, colaborare şi respect reciproc în primul rând între toate cultele din România, între toţi oamenii conştienţi că se închină, se roagă şi slujesc aceluiaşi Dumnezeu.
Centrul nu desfăşoară o activitate ecumenică de ierarhie, de elită sau de dogme religioase, promovând propria sa doctrină în interes general, respectiv, doctrina Armoniei.
« Doctrina Centrului Internaţional Ecumenic porneşte de ia credinţa că legea curcubeului este legea morală a Armoniei şi respectului identităţii fiecăruia pentru că aşa se petrec lucrurile cu minunea curcubeului alcătuit din atâtea culori care se topesc fericit in strălucirea iui unică, fiecare culoare păstrăndu-şi vie pecetea ei proprie.
“Ecumenismui înţeles de noi se adresează astfel şi idealului armoniei sociale si nu osteneşte să ceară ierarhiilor ior religioase, dar şi sociale şi de stat, să înţeleagă că nu este mai sfântă datorie în acest mileniu, decât apărarea, ocrotirea şi promovarea virtuţilor morale sfinte aie credinţei care îi dă omului Speranţa că mâine cu toţii vom fi mai bogaţi sufleteşte, dar şi mai aproape de demnitatea condiţiei sociale ia înălţimea civilizaţiei veacului”.
In scopul demonstrării şi punerii în practică a celor de mai sus, în anul 1998, Centrul a înfiinţat la Vulcana- Bai, judeţul Dambovita, Aşezămintele interreligioase, construind aici, trei lacasuri de cult – o biserică creştin – ortodoxă – care adăposteşte moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul -, aflându-se în prezent în curs de constituire în mănăstire ortodoxă, o sinangogă şi o moschee.
Sunt aşadar, reprezentate aici, cele trei mari religii monoteiste ale lumii ai căror credincioşi, convieţuiesc de secole în Romania, într-o perfectă Armonie, fără a exista între ei,’ neînţelegeri sau conflicte, ei muncind şi rugându-se dimpreună, frăţeşte în “marea trecere prin această lume”.