Cum putem să ne menţinem în formă în perioada de autoizolare?
Activitatea fizică este esenţială în această perioadă de autoizolare pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, pentru dezvoltarea armonioasă a corpului şi pentru menţinerea unui tonus ridicat şi a unei bune dispoziţii.
Pavel Kondraşev, psiholog şi instructor de health & fitness a dăzvăluit cum anume putem să ne menţinem în formă în perioada de autoizolare.
„Acest set de echipamente sportive ne poate ajuta să înlocuim pentru o scurtă perioadă antrenamentele de la sală cu cele de acasă, din autoizolare. Optând pentru un antrenament complex, combinând exerciţii pentru toate grupurile musculare, puteţi antrena corpul la fel de bine ca în timpul unui antrenament de la sala de sport”, a declarat Kondraşev.
Dacă nu avem echipamentul respectiv sau aparate acasă, putem face exerciţii cu greutăţi, cu nişte frânghii, bidoane sau sticle umplute cu apă.
„Trebuie reţinut faptul că toate aceste recomandări sunt relevante nu numai pentru perioada carantinei şi izolării, ci şi pentru perioadele normale. Astfel de exerciţii includ antrenamente de împingere, exerciţii pentru piept, umeri, cvadricepşi şi tricepşi, iar o zi de antrenament trebuie să includă de obicei exerciţii push-pull pentru întregul corp.
Optăm pentru exerciţii eficiente, alegem exerciţiile push-pull pentru întregul corp, neapărat facem abdomene, nu uităm nici de genuflexiuni, considerate în general regele tuturor exerciţiilor. Cuplăm cu exercitiile push-pull pentru întregul corp, îndreptările şi antrenamentul muscular pentru trunchi, cat şi cel pentru partea inferioară a corpului.
Stabiliţi drept obiectiv 3-5 serii din fiecare exerciţiu, cu câte 5-8 repetări. Pentru partea superioară a corpului, principalele două ridicări pe care trebuie să le încadrăm în aceste exerciţii sunt împingerile din culcat şi ramatul cu haltera. Atenţie: acest exerciţiu nu este recomandat persoanelor care au dureri de spate.
Atunci când facem îndreptările şi antrenamentul muscular şi antrenamentul de forţă, există doua reguli: ridicăm greutăţi şi optăm pentru ridicări multi-joint, folosind o tehnică foarte bună push-up-urile, greutăţi pentru gleznă umplute cu nisip (săculeţi cu nisip), exerciţii dinamice şi statice, exerciţii pe presă, picior şi hiperextensie. De asemenea, exerciţiile cu frânghii, exerciţiile cu benzi elastice de fitness vor fi o opţiune foarte bună”, a subliniat antrenorul.